Писмо за Стратегија за климатска акција од Коалицијата на иднината

Врз база на објавеното известување од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање за ставање на јавен увид...

Повик за акции за интерсекционална солидарност

Отворен повик за сите засегнати заедници или пак организации/здрженија/иницијативи кои директно работат и дејствуваат со засегнати заедници, млади од засегнати...

Intersectionality

Интерсекционалноста и решавањето на климатската криза

Во последно време актуелно е да се зборува и во јавноста и помеѓу граѓанските организации за темите поврзани со климатските...

Конфликтите и неправдите кои произлегуваат од Источно медитеранскиот гасовод

Гасоводот Истмед-Посејдон ќе пренесува гас од Израел до Европа преку Кипар, Грција и Италија. Ова е проект кој сè уште...

Електрични возила: клучна алка за почист транспорт?

И покрај коронавирусот што строго ги ограничи патувањата и движењето, во 2020 година вкупната продажба на електрични возила на глобално...

Северна Македонија во 2020 година: 6 црвени знамиња од извештајот на Енергетската заедница

Како член на Енергетската заедница, Северна Македонија има обврска да усогласи одредени национални закони за енергетика, клима и животна средина...

Вовед во интерсекционалноста

“Service as Action Class” на НОВА – меѓународногимназиско училиште на тема воведување во нашата работа и во интерсекционалноста како принцип....

Зелени жртвени зони и жртвите на зелениот раст

Официјалната статија прочитајте ја овде. При објавувањето на Европскиот Зелен договор минатата година, Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер...

Мегафон 2020

Колективно визионирање на интернационалната конференција Мегафон 2020. МЕГАФОН е меѓународен настан кој обезбедува простор за колаборативни дискусии и меќусебно учење...

Потпишан меморандум за соработка со Министерство за животна средина и просторно планирање

На 25 декември потпишавме Меморандум за соработка со Министерство за животна средина и просторно планирање. Официјалниот пост можете да го...